Sign Up KerisWarisan helps you connect and share with the people in your life.

BESI KUNING

maaf , sape tahu pasal besi kuning? ape kah sebenarnya besi kuning, guna nya dan bagaimana nak tau ia original bukan tipu atau tiruan??

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

rasanye kiaitaming sari leh jawab persoalan nie

ASAL USUL PEMILIK BARANG (BESI KUNING) :

  • Milik Datuk Sjarif Raja Alam, Raja Mangkubumi / Menteri Kerajaan Sambaliung di Berau - Kalimantan Timur, tahun 1863
  • Pemilik sekarang cucu dari Datuk Syarif Raja Alam (generasi ketiga).
  • Umur barang kurang lebih 200 tahun.

KEGUNAAN

  1. Anti terhadap tembakan peluru senjata api dan sayatan senjata alam.
  2. Dapat dimiliki oleh orang yang bermukim diluar wilayah Indonesia.

RENCANA

  1. Akan diserahkan kepada orang yang niatnya selalu bersih dan jujur meski bukan Muslim
  2. Proses penyerahan barang langsung kepada sipenerima (pemilik baru)
  3. Nilai penyerahan sebesar US$ 750.000,-

LAIN-LAIN

  1. Besarnya fee jasa perantara, dapat diambil tidak lebih dari 10% dari nilai tersebut di atas.
  2. Pengetesan keampuhan harus dilakukan terhadap pemilik barang yang lama maupun kepada pemilik yang baru (bukan terhadap perantara)
  3. Tempat dan waktu pengetesan serta transaksi ditetapkan kemudian setelah ada kesepakatan semua hal tersebut di atas.

ni apa yg saya jumpak la...

my uncle cakap besi kuning ni dtg dari haiwan... entah mcm mana boleh terjadi dlm badan mereka.. kalau pada keris uncle kata arwah atok pernah cakap diorang sembunyikan kat dlm tempat pegang..

dekat dgn barang letrik boleh ada gangguan... lampu berkelap kelip, kereta x boleh start...

tapi pelik..

ade dengar gak besi kuning tak boleh naik kapalterbang, nanti terhempas plak..

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

ada pernah org order kat aku bwk balik besi kuning dari indonesia...katanya, kalau dpt besi kuning, tanam dlm buah timun or apa2 buah yg boleh ditanam...kalau tak terhempas kapal terbang...

last2 aku tak cari pun...ssh nak dpt...

depan rmh aku byk la besi warna kuning...minggu lepas baru jual kat indu jual besi...hahahah

ade 2 kali , pernah le 2 org tua yg berlainan dan aku kenal nak beri pada aku free dulu lama dah. dia kate besi kuning, cukup mase aku akan tau gunanya., kalau aku dah takde make sure besi kuning tuh di hapuskan atau campak dalam laut dalam dan jangan wariskan pada sesiapa.  tapi aku tak ambil sebab mase tuh aku pikir nak buat ape sebab takde harga pon...kekeke  sekarang baru tau bertapa harganya..


kesimpulannya. jangan cepat buat keputusan tampa membuat kajian

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

askum..

aku penah pegang n tgk besi kuning..

lokasi kat langkawi..

ada pak long sorang neh dapat..

dia neh mmg org yg berilmu n rajin beramal...

kalo xda ilmu.. jangan harap dapat guna kelebihan yg ada pada besi kuning tu..

kecik je.. macam jarum.. kaler macam kuning emas..

dia ada casing dia sendri..

kalo xda casing.. dah lama runtuh umah dia...

dia cakap.. dia dapat... kalo x salah aku bunian kasi kot..

dah lama dah aku jumpa dia..

kat dia ada byk barang best..

pendek kata macam2 ada...

yang pasti.. bukan sebarangan org leh pakai besi kuning neh..

kena ada ilmu yg cukup..




Segayong, Sekendi, Seperigi, Seminum, Sejalan, Sejadi, Sedarah, Sedaging, Sepadu

dulu, Seorang pengembara British bernama Martin Frobisher mencetuskan demam emas di England pada 1578 apabila membawa pulang 200 tan emas yang berkilat-kilat dari Pulau Baffin. Persiapan serta-merta dibuat untuk mendapatkan lebih banyak emas itu. Namun, setelah diperiksa dengan teliti, logam yang disangkakan emas itu sebenarnya adalah besi kuning! besi itu kemudiannya dilebur untuk membaik pulih jalan raya!


mudri laleng tuh Moloi laleng ker?? cam pernah dengar nama ni dalam hikayat sejarah bone jer..

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

mudre laleng tuh sejenis ilmu...  itu jer tau.. citer le alam shah. kalau boleh post stories adalah lebih bagus pasal mudri laleng pasal jenuh saya cari tapi takde hasil..


niat saya menuntut ilmu kerana allah

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

dalam La Galigo  pdf research  pasal batara and the geng ade baca, tapi tak perasan plak citer pasal mudre laleng??  aneh sungguh... 

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

besi kuning? arwah atuk saya ada simpan, tapi tak tahu mane pergi besi tu.besi tu digunakan utk tujuan berubat,dibalut kain hitam dan diletak bawah ayat surah yaasin.skang ni tak tau mane perginyer semenjak arwah meninggal.

dulu pernah ade org nak bagi saya, org yg hendak bagi pesan sebelum mati mesti baling dalam laut atau tanam jangan bagi org jumpa dan tak boleh diwariskan takut salah guna... saya rase same kot kat atuk ko buat sebelum meninggal....


Quote:
Originally posted by: maulana_makdhum_ibrahim

besi kuning? arwah atuk saya ada simpan, tapi tak tahu mane pergi besi tu.besi tu digunakan utk tujuan berubat,dibalut kain hitam dan diletak bawah ayat surah yaasin.skang ni tak tau mane perginyer semenjak arwah meninggal.

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

bile nak sambung citer mudre laleng nieh... haha... lama sungguh menanti.

Melayu Sebagai Cara Hidup Dan Bukan Sekadar Warisan, kebudayaan, kesenian dan Sejarah

oleh Johan Iskandar

saya rasa benda ni takde, saja org hebohkan. besi yang jadi kebal tu biasa orang suak atau mewajah dengan ayat2 dan jampi yang menjadi khadam. dulu saya pernah boleh satu barang dari mimpi, benda tu seakan2 rambut atau kayu, bila dipegang badan menjadi kebas dan tidak luk bila ditikam. bagaimana pun silap saya kerana mempercayai kawan dia buat benda lain. sekarang benda ni tiada guna lagi dan tidak seperti dulu

All times are GMT +8. The time now is 11:53 am.